الیاف مصنوعی نتیجۀ تحقیقات گسترده برای بهبود خواص الیاف طبیعی بوده‌است. پلیمرهای تشکیل دهندۀ الیاف مصنوعی عموماً از مواد شیمیایی بر پایۀ نفت به دست ‌می‌آیند. بنابراین به این الیاف، الیاف مصنوعی ‌می‌گویند. در دسته بندی الیاف، به این گروه الیاف بشر ساخت نیز گفته ‌می‌شود.
اکثر منسوجات مصنوعی عمدتاً در تولید لباس استفاده ‌می‌شود. الیاف ‌پلی‌استر در انواع لباس‌ها به تنهایی یا به صورت مخلوط با الیافی مانند پنبه استفاده ‌می‌شود. یا به عنوان مثال الیاف آرامید، برای لباس‌های ضد شعله و منسوجات محافظ و... استفاده ‌می‌شود. 



ترکیباتی که می‌توانند کثیفی یا روغن را از یک ماده پاک کنند و به صورت سوسپانسیون آن را در محلول نگه دارند، شوینده نامیده شده و به این خاصیت، پاک کنندگی می‌گویند. پاک کنندگی ارتباط نزدیکی با کشش سطحی دارد. صابون نوعی از مواد شوینده است. مواد شوینده به طور گسترده در صنعت نساجی استفاده می‌شود. شوینده در صنعت نساجی برای تمیز کردن اولیه، از بین بردن مواد آهاری یا روغن از پارچه مناسب است.

صابون‌ها نمک‌های فلزی اسیدهای چرب (اشباع یا غیراشباع) حاوی 8 تا 22 اتم کربن هستند. ممکن است انواع مختلفی از نمک فلزی وجود داشته باشد اما نمک‌های سدیم و پتاسیم به عنوان مواد شوینده استفاده می‌شوند. 


 


الیاف اکریلیک یکی از الیاف مصنوعی است که از پلیمریزاسیون اکریلونیتریل با وزن مولکولی بالاتر از 000,100 و حدود 1900 واحد مونومر ساخته شده است. اکریلیک به الیافی گفته می‌شود که حداقل 85 درصد مونومر آکریلونیتریل داشته باشد، در حالی که در مداکریلیک درصد اکریلونیتریل بین 35 تا 85 درصد است.




یکی از مهمتربن دسته‌بندی‌های منسوجات فنی، منسوجات پزشکی است. رشتۀ جدیدی در نتیجۀ تلفیق فناوری نساجی و علم پزشکی است که به عنوان منسوجات پزشکی یا Med-tech شناخته می‌شود. از مواد بهداشتی،  ملحفه‌های بیمارستانی و پرده‌ها گرفته تا ماسک‌های جراحی که در اتاق‌های عمل استفاده می‌شوند. حتی به نخ‌های جراحی، بانداژها و استخوان‌های مصنوعی، رباط‌ها، کلیه‌های مصنوعی و منسوجات هوشمند که در همه جا وجود دارند نیز می‌توان اشاره کرد. 


  


رنگزاها در محیط رنگرزی (به طور مثال آب) محلول هستند یا ‌می‌توانند در بستر الیاف نساجی حل شوند. رنگزاها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با مولکول‌های پلیمری تشکیل‌دهنده الیاف، پیوند قوی داشته باشند. رنگزاها باید مقداری افینیته یا تمایل به یک یا چند مادۀ نساجی داشته باشند و از محلول آبی به الیاف جذب شوند. رنگزا‌ها در یک راکتور سنتز و فیلتر شده و سپس خشک ‌می‌شوند و در نهایت برای تولید محصول نهایی با سایر مواد افزودنی ترکیب ‌می‌شوند. 





کاربرد الیاف در منسوجات و پوشاک به زمان تکامل انسان بر می‌گردد. در ابتدا پوشاک نه تنها به هدف زیبایی شناختی بلکه برای محافظت در برابر سرما، گرما، باران، گرد و غبار و... وجود داشت. استفاده از الیاف در پوشاک به 4500 تا 5000 سال قبل از میلاد با استفاده از کنف، کتان، پنبه و ابریشم بر می‌گردد. تا انقلاب صنعتی تمام منابع الیاف از طبیعت بود.


   

 


فرآیند شست‌وشوی جین یک فرایند مهم است که پارچۀ خام جین را به لباس‌هایی با ظاهری مناسب تبدیل می‌کند. با این حال، یک چالش رایج در این مسیر لکه گذاری مجدد ایندیگو یا بک استینینگ است که بر کیفیت کلی و ظاهر جین تأثیر می‌گذارد. بیایید وارد شیمی بک استینینگ رنگ شویم و مواد مختلف به عنوان عامل آنتی بک استینینگ پارچه را بررسی کنیم!


 



صنعت نساجی یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین صنایع در جهان است. برای قرن‌ها، زنان نقش حیاتی در شکل دادن به این صنعت داشته‌اند. آنها به روش‌های مختلف از ریسندگی گرفته تا بافندگی، طراحی، بازاریابی و بسیاری موارد دیگر به پیشرفت این صنعت کمک کرده‌اند. امروزه نفوذ زنان در مهارت‌های رهبری، مدیریت و همچنین ارائه طرح‌های خلاقانه و مفاهیم بدیع در تمام صنایع مشهود است. در روز مهندس، بیایید سهم زنان در صنعت نساجی را جشن گرفته و اهمیت زنان را در رشد و موفقیت آن بدانیم.


  



نخ‌ها، به‌ویژه نخ تار در طول بافت در معرض سایش قرار می‌گیرند. برای جلوگیری از آسیب دیدن نخ‌های تار در اثر سایش، آهار به نخ تار زده می‌شود. وجود آهار روی پارچه باعث سفت شدن آن شده و استفاده از پارچه را در رنگرزی و تکمیل دشوار می‌کند. بنابراین یکی از مراحل اولیه در فرآیندهای تر در نساجی حذف آهار و افزودنی‌های محلول در آب است که به این عملیات، آهارگیری گفته می‌شود. فرآیند آهارگیری برای آماده ساختن پارچه برای فرآیند بعدی ضروری است.


   


الیاف طبیعی هزاران سال است که در طیف وسیعی از محصولات، از پوشاک و منسوجات گرفته تا کاغذ و مصالح ساختمانی استفاده می‌شود. با ظهور الیاف مصنوعی در قرن بیستم، استفاده از الیاف طبیعی کاهش یافته است، اما این الیاف هنوز هم مهم و ارزشمند باقی مانده‌اند.

 الیاف طبیعی دارای چندین مزیت از جمله تجدیدپذیر بودن، قابلیت تجزیۀ زیستی و احساس راحتی در هنگام پوشیدن هستند، اما در مقایسه با الیاف مصنوعی دارای معایبی همچون گران‌بها بودن نیز هستند. 


 


آب سخت معمولاً به عنوان آبی تعریف می‌شود که حاوی غلظت بالایی از یون‌های کلسیم و منیزیم است. با این حال، سختی می‌تواند توسط چندین فلز محلول دیگر نیز ایجاد شود. به طور معمول یون‌های تک ظرفیتی مانند سدیم و پتاسیم باعث سختی آب نمی‌شوند. کاتیون‌های دو ظرفیتی تمایل دارند تا با آنیون‌های موجود در آب گرد هم آیند و نمک‌های پایداری را تشکیل دهند. سختی آب به طور سنتی با تیتراسیون شیمیایی اندازه‌گیری می‌شود.

سختی یک نمونه آب بر حسب میلی گرم در لیتر یا همان قسمت در میلیون (ppm) گزارش می‌شود.




بعضی از پارچه‌ها به دلیل کمیاب بودن، کیفیت بالا یا انحصاری بودن، ارزش بالایی دارند و لوکس هستند. قیمت تمام شدۀ این پارچه‌ها به دلیل عوامل مختلفی از جمله هزینۀ تولید، کمیاب بودن مواد اولیۀ مصرفی و انحصاری بودن محصول قابل افزایش است. پارچه‌های گران قیمت می‌توانند شامل الیاف طبیعی مانند کشمیر، ابریشم، پشم شتر ویکونا و مواد کمیاب مانند ابریشم گل نیلوفر یا ابریشم عنکبوت باشند. پارچه‌های دارای فلزات گرانبها مانند نخ طلا یا پلاتین نیز می‌توانند در دستۀ پارچه‌های گران قیمت قرار گیرند.


   



در دنیای منسوجات، دستیابی به احساس مطلوب و راحتی کامل از اهمیت بالایی برخوردار است. در میان محلول‌های بی‌شمار موجود، نرم‌کننده‌های کاتیونی اهمیت ویژه‌ای دارند که با وجود ایجاد زیر دست حجیم و نرم‌، باعث زردی پارچه می‌شوند.

 
   



پائولین‌ هارمسن از دانشگاه و موسسۀ تحقیقات واگنینگن هلند می‌گوید صنعت نساجی به مواد خام پایدار و تجدیدپذیر بیشتری برای کاهش تأثیرات منفی بر آب و هوا نیاز دارد. امروزه 60 درصد از کل لباس‌ها از الیاف مشتق شده از سوخت‌های فسیلی ساخته می‌شوند. در آینده‌ای نه چندان دور کاه برنج یا ساقة موز در لباس‌ها یافت می‌شود. با استفاده از این مواد خام، صنعت نساجی می‌تواند پایدارتر شود.

     


همۀ ما متوجه تیره‌تر دیده شدن رنگ لباس، زمانی که توسط مایعات خیس می‌‎‌‌شوند، به طور مثال بعد از انجام تمرینات ورزشی، شد‌ه‌ا‎‌یم. در موقعیت‌‌ها‎‌ی خاص، مانند قرار ملاقات اغلب آرزو می‌‎‌‌کنیم که رطوبت چنین تأثیر شرم‌آوری بر روی لباس‌‌ها‎‌یمان نداشته باشد، اما افسوس که چنین نیست. اگر تا به حال در مورد علت اصلی این پدیدۀ روزمره فکر کرد‌ه‌ا‎‌ید، ما در این مقاله علت این امر را توضیح می‌‎‌‌دهیم، پس با ما همراه باشید.


   



سال گذشته شرکت اسپانیایی Jeanologia یک روش جایگزین کارآمد و پایدار برای رنگرزی پوشاک معرفی کرد. این فناوری که Colorbox نام دارد یک تکنولوژی رنگرزی پوشاک است که می‌تواند با ارائه روشی کارآمد، سریع و دوستدار محیط زیست، جایگزین روش سنتی رنگرزی پوشاک شود.
رنگرزی یکی از پر آلاینده‌ترین فرآیندها در صنعت مد است که هزینه‌های تولیدی بسیار بالایی دارد. از این جهت شرکت Jeanologia خود را متعهد می‌داند تا یک صنعت نساجی بدون اثرات مخرب و سازگار با محیط زیست توسعه دهد.

 

 



سنگ‌شویی، فرایندی تخصصی است که برای تثبیت رنگ پارچه‌های جین به کار می‌رود و در آن (همان‌طور که از اسم آن نیز مشخص است) فرایند شست‌وشوی پارچه به کمک سنگ در دستگاه مخصوص انجام می‌شود. فرایند سنگ‌شویی به نحوی است که در هنگام چرخش دستگاه، سنگ‌های بزرگ داخل آن با کشیدن پارچه سبب ایجاد طرح و چروک در قسمت‌های مختلف آن می‌شود، همچنین برخورد میان سنگ و پارچه ساییدگی روی سطوح پارچه به وجود می‌آورد که موجب رقم خوردن نقش‌ها و طرح‌های جدیدی در پارچۀ جین می‌شود




اگر پاییز و زمستان از فصل‌های محبوب شما هستند، احتمالا به استایل‌های این دو فصل نیز علاقه‌مند هستید و با شروع آن‌ها با ذوق و اشتیاق فراوانی به سراغ لباس‌های زمستانی و پاییزیتان می‌روید. از طرفی، اگر به دنیای مد و فشن نیز علاقه دارید و اخبار کالکشن‌ها و ترند‌های این صنعت را پیگیری می‌کنید، احتمالا اطلاع از ترند‌های پاییز و زمستان، برای شما جذاب است.

همه‌ی ما به خوبی می‌دانیم که عنصر رنگ‌ در لباس‌ همیشه برای طراحان لباس و برای ما به عنوان مصرف کننده، اهمیت زیادی داشته است. از این رو در این مقاله، قصد داریم به بررسی رنگ‌های ترند پاییز 2023 و زمستان 2024 بپردازیم.

 



برای درک بهتر اهمیت آهارزنی در صنعت نساجی ابتدا باید بدانیم آهارزنی چیست! آهارزنی یکی از فرآیندهای مقدمات بافندگی است که در آن معمولاً نخ تار پس از چله پیچی با یک لایه نازک از آهار پوشانده می‌شود. هدف از این کار بهبود قابلیت بافت نخ است، زیرا یک نخ بدون آهار قادر به مقاومت در برابر نیروهای وارده حین بافندگی نیست، به راحتی پاره شده و راندمان تولید را کاهش می‌دهد. از این رو آهارزنی نخ، به‌ویژه نخ تکلا، بسیار مهم است.




اگر شما هم فکر می‌کنید پرینتر سه بعدی ربطی به لباس ندارد، سخت در اشتباهید! ترکیب هنر و علم یک چالش بزرگ برای انسان هاست و امروزه کاربرد پرینتر سه بعدی در صنعت پوشاک در حال گسترش است.

از مزایای این روش در مقایسه با روش‌های تولید سنتی می‌توان به طراحی سریع‌تر، زمان تولید کمتر و هزینه‌های پایین‌تر مربوط به گرفتن موجودی، انبارداری، بسته بندی و حمل و نقل اشاره کرد.





چاپ روشی برای ایجاد طرح‌های جذاب از طریق اعمال رنگ بر روی پارچه در الگوهای مشخص است. این فرایند قسمتی از عملیات تر در صنعت نساجی است که پس از تکمیل اولیۀ پارچه یا پس از رنگرزی انجام می‌شود. برای انتقال رنگ و مواد شیمیایی به سطح پارچه روش‌های مختلف چاپ وجود دارد.

کلیات چاپ منسوجات شبیه به رنگرزی است با این تفاوت که در رنگرزی کل پارچه به صورت یکنواخت با یک رنگ پوشانده می‌شود، ولی در چاپ، یک یا چند رنگ فقط در قسمت‌های خاصی و در الگوهای مشخص و واضح روی پارچه اعمال می‌شود.





چاپ در صنعت نساجی به عنوان یک رنگرزی موضعی و سطحی به حساب می‌آید با این تفاوت که در چاپ، محل رنگی مرز مشخصی دارد. با توجه به این موضوع، در فرایند چاپ خمیر چاپ باید غلظت مناسبی داشته باشد. از این رو استفاده از غلظت دهنده در صنعت چاپ نساجی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و بخش اصلی خمیر چاپ به حساب می‌آید. 




رنگزاها ترکیبات شیمیایی آلی غیراشباعی هستند که برای رنگ کردن یا رنگرزی یک بستر (پارچه) استفاده می‌شوند.
رنگزاهای دیسپرس ترکیبات آلی فاقد گروه‌های یونیزه هستند، حلالیت کمی در آب دارند و برای رنگرزی الیاف آبگریز مناسب‌اند. این مواد تمایل جذبی مناسبی نسبت به الیاف آبگریز مانند استات سلولز، نایلون، پلی استر، اکریلیک و سایر الیاف مصنوعی دارند.



محققان ژاپنی یک حسگر شیمیایی پوشیدنی جدید ساخته‌اند که قادر به اندازه‌گیری غلظت یون‌های کلرید در عرق بدن انسان است. برای جلوگیری از تحریک پوست و ایجاد آلرژی،‌ با استفاده از روش چاپ انتقال حرارت، حسگر می‌تواند روی سطح خارجی منسوجات قرار بگیرد و همچنین برای تشخیص زودهنگام گرمازدگی و کم‌آبی بدن مفید باشد.





در فرایند رنگرزی پارچه‌هایی مانند پلی‌استر به دلیل حرکت و مهاجرت رنگزا مشکلات زیادی از جمله نایکنواختی در رنگ ایجاد می‌‌شود. حرکت ذرات رنگ در طول عملیات رنگرزی به طور کلی "مهاجرت" نامیده می‌شود و دلیل اصلی برخی از عیوب رنگرزی‌ مانند اختلاف رنگی بین حاشیه و وسط پارچه(listing) و متفاوت شدن رنگ رو و پشت پارچه(two-sided effect)، همین اتفاق است. از این رو برای مقابله با این مشکل از مواد ضد مهاجرت‌ مختلف (طبیعی و مصنوعی) استفاده می‌شود.



هزاران سال است که انسان‌ها پارچه‌ها را رنگ می‌کنند. تا قبل از کشف رنگزاهای مصنوعی در سال 1856میلادی، این کار با استفاده از رنگدانه‌های طبیعی انجام می‌شد. در حال حاضر 90درصد منسوجات با رنگزاهای مصنوعی رنگرزی می‌شوند و این صنعت به یک صنعت غول پیکر تبدیل شده است. در این مقاله، ما در مورد مسائل جاری مربوط به رنگرزی و دیگر عملیات نساجی بحث خواهیم کرد و فناوری‌های جدید رنگرزی پایدار را بررسی خواهیم کرد.



فرآیند اعمال و نفوذ رنگ به تودۀ الیاف، نخ یا پارچه، رنگرزی نامیده می‌شود که در این فرآیند ممکن است رنگزا به صورت کامل یا جزئی داخل الیاف نفوذ کند. فرآیند رنگرزی عموماً تحت تاثیر سه عامل نوع رنگزا، جنس منسوج و شرایط رنگرزی است.

فرآیند رنگرزی در نساجی چند مرحله دارد؟

برای اینکه الیاف منسوج رنگ شوند، ابتداً باید در یک محلول آبی که به آن حمام رنگ گفته می‌شود قرار بگیرند. فرآیند رنگرزی منسوجات در اغلب روش‌ها متفاوت است اما همه روش‎‎‌ها سه مرحله اصلی دارند وکلیات و نکاتی که باید رعایت شود، در تمامی آن‌ها یکسان است.



تصور کنید لباس مورد علاقه خود را می‌پوشید و برای یک شب سرگرم کننده بیرون می‌روید. اما ناگهان، متوجه می‌شوید که لباس‌هایتان به بدن می‌چسبند. شما سعی می‌کنید با تکان دادن درستش کنید اما بی‌فایده است.
چسبیدن لباس به بدن به دلیل الکتریسیتۀ ساکن بسیار آزاردهنده است. خوشبختانه، با چند نکته و ترفند هوشمندانه، می‌توانید از این اتفاق جلوگیری کنید
.
تا انتهای این متن با ما همراه باشید. 




روی سطح پارچه‌های از جنس الیاف مصنوعی، در طول فرایند تولید و هنگام استفاده به دلیل سایش، بار الکترواستاتیک ایجاد شده که باعث چسبندگی و در نتیجه خرابی محصول می‌شود. اما این بار الکترواستاتیک چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

اصطلاح الکتریسیته ساکن به بارهای الکتریکی انباشته شده و غیر متحرک اطلاق می‌شود که به سطح جسم محدود شده باشند. در اثر تماس دو سطح با یکدیگر، الکترون‌های آن‌ها از مرز مشترک عبور کرده و بین دو جسم جابه‌جا می‌شود. این تبادل الکترون، حتی برای اجسام مشابه، یکسان نیست و در انتها یکی از اجسام دارای الکترون اضافی است. با جدا شدن دو سطح از یکدیگر بخشی از بار در هوا تخلیه شده و مابقی روی سطح باقی می‌ماند




به گفته فدراسیون بین‌المللی پوشاک (IAF)زمان مد سریع یا فست فشن دیگر گذشته است و خریداران به دنبال محصولات کمتر با کیفیت بالاتر و زمان تحویل کوتاه‌تر هستند، از این رو کشورهایی مانند ترکیه بسیار مورد توجه مصرف‌کنندگان قرار گرفته‌اند.





شستشوی اولیۀ پارچه چیست و چه ضرورتی در صنعت نساجی دارد؟

پارچه‌های با جنس الیاف طبیعی، قبل از ورود به چرخۀ رنگرزی یا چاپ جهت ازبین بردن ناخالصی‌های موجود روی سطح آن‌ها ، باید شسته شود. این عملیات که به آن شستشوی اولیه (scouring) گفته می‌شود، اولین و مهم‌ترین مرحلۀ فرایندهای مرطوب در صنعت نساجی است.    

هدف اصلی این کار از بین بردن روغن‌ها، واکس‌های طبیعی و چربی‌های روی سطح پارچه از طریق فرایند شیمیایی است که باعث تمیزتر شدن و افزایش جذب پارچه می‌شود. عملیات شستشوی اولیه معمولاً در دیگ‌های بزرگ آهنی (kier) مخصوص این کار انجام می‌شود. 




شما وقتی از محل کار یا مدرسه به خانه می‌رسید، دوست دارید لبا‌س‌هایتان را در آورده و لباس‌های راحت‌تری بپوشید اما وقتی آن‌ها را از خشک کن بیرون می‌آورید، متوجه می‌شوید زبر و سفت هستند و این فقط بدلیل وجود الکتریسیتۀ ساکن نیست!

دلیل آن این است که نرم‌کن‌ها با تقویت پارچه و کاهش اصطکاک از لباس‌های شما محافظت میکنند. 




هیچ ابهامی وجود ندارد که شرایط جوی و آب و هوایی در حال تغییر است. به عنوان مثال، آتش سوزی‌ جنگل‌های استرالیا را در نظر بگیرید. تغییرات آب و هوایی نه تنها بر حیات وحش و جنگل‌ها تأثیر می‌گذارد بلکه کیفیت هوایی که تنفس می‌کنیم را نیز به خطر می‌اندازد. به گفتۀ ناسا، غلظت دی اکسید کربن در جو زمین در حال حاضر حدود 412 قسمت در میلیون است. و این عدد هر سال در حال افزایش است. این سطوح در هوا باقی می‌ماند و تنها فیلتر هوای خانه می‌تواند برای مبارزه با آن مفید باشد. 





زمین لرزه تاثیری شکننده بر اقتصاد ترکیه و معیشت مردم دارد. بخش نساجی و پوشاک ترکیه نیز با تاثیر از این فاجعه مواجه خواهد شد زیرا این بخش یکی از بزرگترین بخش‌های درآمد زا در اقتصاد ترکیه است و به طور متوسط
۷ درصد تولید ناخالص داخلی را در طول سال‌های گذشته به خود اختصاص داده و در کل سهمی بیش از ۱۶ درصد از صادرات ترکیه را در اختیار دارد.




غلظت دهنده ماده‌ای است که چسبندگی و انعطاف پذیری مناسبی را به خمیر چاپ می‌دهد تا بدون رنگ‌دهی یا پخش شدن، رنگ روی سطح پارچه اعمال شود و بتواند خطوط طرح را حفظ کند.

کاربردهای غلظت دهنده:

Ø     ایجاد ویسکوزیتۀ مناسب در خمیر چاپ

Ø     جلوگیری از واکنش زودهنگام بین مواد شیمیایی موجود در خمیر چاپ.

Ø     نگه داشتن خمیر چاپ روی پارچه...





نرم‌کننده‌های سیلیکونی مهم‌ترین و رایج‌ترین ماده شیمیایی در فرآوری منسوجات است. نرم‌کننده‌های سیلیکونی اغلب برای ایجاد خاصیت نرمی بهتر در پارچه‌ استفاده می‌شوند. مقاومت سایشی پارچه‌ها، تحرک الیاف، مقاومت در برابر پارگی پارچه، مقاومت در برابر گرد و خاک و خواص آنتی‌استاتیک را بهبود می‌بخشد. 





تخریب محیط زیست و گرمایش جهانی ناشی از آن دو مورد از مهم ترین تهدیدها برای گونه‌های زنده روی زمین هستند. صنعتی شدن مهم‌ترین عامل ایجاد این مشکل است. شروع استفاده از الیاف سازگار با محیط زیست در تولید منسوجات زیست محیطی کمک بسیاری به کنترل این شرایط می‌کند. 



رنگ‌های اسیدی عمدتاً شامل نمک‌های سولفوریک یا کربوکسیلیک اسید هستند و اساساً از داخل حمامی اسیدی به کار برده می‌شوند، از این رو «رنگ اسیدی» نامیده می‌شوند.
رنگ‌های اسیدی را می‌توان بر اساس ماهیت شیمیایی، طبقه‌بندی کرد.



پنبۀ آماده به منظور استفاده در صنعت، مستقیماً از گیاه چیده نمی‌شود. پنبه‌ها  قبل از اینکه به عنوان منسوجات بی‌بافت در کاربردهایی مانند دستمال‌ مرطوب بچه، پوشک و محصولات بهداشتی زنانه مناسب باشند، باید از یک فرآیند تمیز کردن و تصفیه سخت و حساس عبور کنند.






فناوری سیلیکون به دلیل نقش مهمی که در فرایند تولید پارچه دارد انقلابی را در صنعت نساجی به ارمغان آورده است. کشف عصر جدید فناوری سیلیکون، تولیدکنندگان نساجی را قادر می‌سازد تا پارچه‌های کاربردی، با کارایی بالا و هوشمند تولید کنند. این پارچه‌ها قادر هستند تا خواسته‌های مصرف‌کنندگان را برآورده کنند.
سیلیکون‌ها ویژگی‌های مفیدی مانند مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر نور خورشید، رطوبت، مواد شیمیایی و طول عمر دارند...





رنگ
های راکتیو گرم کمترین واکنش پذیری را دارند و برای رنگرزی به دمای 90-60 درجه سانتیگراد نیاز دارند. آنها همچنین برای رنگرزی به محیط قلیایی شدید نیاز دارند.

رنگهای راکتیو متوسط دارای واکنش پذیری متوسطی هستند و برای رنگرزی به دمای 60-40 درجه سانتیگراد نیاز دارند.محیط مناسب آن‌ها برای رنگرزی، قلیایی ملایم است.

و رنگ‌های راکتیو سرد بیشترین واکنش پذیری را داشته و برای رنگرزی فقط به دمای 25-50 درجه سانتیگراد نیاز دارند. لازمه تثبیت آن‌ها استفاده از مواد قلیایی ضعیف است.




سفیدگری یک مرحلۀ مهم و اساسی در عملیات مقدماتی پارچه است. در این مرحله با از بین بردن ترکیبات رنگی ذاتی مواد نساجی سفیدگری انجام می‌شود. به طور کلی، الیاف طبیعی و مخلوط آن‌ها حدود  ۵۰٪ از کل منسوجات را شامل می‌­شوند که به طور معمول همۀ آن‌­ها نیاز به سفیدگری دارند.



همۀ ما می‌دانیم وقتی جورابی قرمز را با لباسی سفید داخل ماشین لباس‌شویی بیندازیم، همه چیز صورتی خواهد شد. ما به شما یاد خواهیم داد که چگونه بدون استرس لباس‌های خود را بشویید و از رنگ پس‌دادن آن‌ها جلوگیری کنید.




آیا لباس‌های شما بوی بدنتان را به خود گرفته اند و پس از شستشو هم این بو از بین نرفته است؟ همه ما چنین چیزی را تجربه کرده‌ایم. افراد حرفه‌ای در زمینۀ لباسشویی و خشکشویی، به هفت راهکار موثر برای از بین بردن بوی بدن از روی لباس‌ها رسیده‌اند که ما در این مقاله قصد داریم این راهکارها را مطرح نماییم.




با اعمال همزمان دما، نیرو و رطوبت، سطح منسوجات اصلاح می شوند. این عمل همزمان را کلندر کردن می‌گویند.

کلندرینگ در صنعت نساجی با عبور منسوج از بین دو غلتک یا درام گرم، انجام میشود که سرعت چرخش و فشار درام گرم شده ممکن است متناسب با نیاز تغییر کند.




تحقیقات اخیر راه را برای استفادۀ کمتر و موثرتر از آنتی بیوتیک‌ها هموار می‌کند.

محققان Empa در سوئیس در حال کار بر روی الیاف پلیمری هستند که به محض گرم شدن محیط، به دلیل عفونت، نرم و باعث انتشار داروهای ضد میکروبی می‌شوند. بانداژی که به محض شروع عفونت در زخم، دارو را آزاد می‌کند، می‌تواند جراحات را به طور موثرتری درمان کند.




چرا پنبه برای دستمال
های مرطوب آرایشی یکبار مصرف بسیار عالی است؟

Why Cotton Works Best for Single-Use Esthetic Wipes




پارچه فلانل چیست؟



تهاجم روسیه به اوکراین در بازارهای جهانی، به ویژه در بخش انرژی، تحولی گسترده را  ایجاد کرده است. قیمت نفت خام حدود 104 دلار در هر بشکه معامله می‌شود که مطمئناً بر بازارهای سهام، کالاها و قیمت فلزات تأثیرگذار خواهد بود. مهم‌تر از آن، تأثیری بر روان مصرف کننده و قدرت خرید آن‌ها نیز دارد که برای صنعت منسوجات جهانی مهم و قابل توجه است.




الیاف اکریلیک پلیمرهایی هستند که از پلیمریزاسیون اضافی حداقل 85 درصد وزنی یک ماده شیمیایی به نام آکریلونیتریل یا وینیل سیانید تشکیل می
­شوند. برای پلیمریزاسیون وینیل سیانید، پیوند دوگانه بین دو اتم کربن اول شکسته می‌شود و مولکول­‌ها خود را در یک زنجیره خطی به یکدیگر متصل می­‌کنند.



آگرو تکستایل­‌ها (منسوجات کشاورزی) شامل طیف وسیعی از پارچه‌های بافته شده تاری پودی، بی‌بافت و بافته‌شدۀ حلقوی می­‌شوند، که قابلیت استفاده در جنگل‌داری، کشاورزی، باغبانی، محوطه‌سازی، گل‌کاری و آبزی پروری را دارند. از قدیم‌الایام، منسوجات در زمینه کشاورزی برای فرآیندهای تولید مواد غذایی و به طور گسترده در صنعت ماهیگیری در قالب محصولاتی مانند تور، طناب و ریسمان مورد استفاده قرارمی‌گرفتند...



یکی از اولین تصورات در مورد نساجی، رنگ کردن پارچه و نخ است. می‌توان رنگرزی را یکی از بزرگترین حوزه‌های نساجی دانست که کارخانه‌جات و تولیدی‌های فراوانی در این حوزه فعالیت می‌کنند. به طور کلی رنگرزی را بر اساس معیارهای مختلفی می‌توان طبقه‌بندی کرد. مواد رنگی به کار رفته در نساجی در دو دسته‌ی رنگزا و پیگمنت طبقه بندی می‌‌شوند. فرق این دو ماده در این است که رنگزا در طی مراحل رنگرزی نیاز به انحلال در آب دارد ولی پیگمنت به این صورت نیست و با چسبی به نام بیندر به سطح کالا چسبانده ‌می‌شود. 



محققان بخش مهندسی در موسسۀ فناوری ماساچوست (MIT) تاکید می‌کنند که پارچه‌های پلی اتیلن (PE) سبک وزن، کم هزینه  و قابل بازیافت هستند و نسبت به پلی استر و پنبه به انرژی کمتری برای تولید نیاز دارند.

محققان بخش مهندسی در موسسۀ فناوری ماساچوست (MIT) تاکید می‌کنند که پارچه‌های پلی اتیلن (PE) سبک وزن، کم هزینه  و قابل بازیافت هستند و نسبت به پلی استر و پنبه به انرژی کمتری برای تولید نیاز دارند.



میانگین دمایی که از نظر حرارتی برای پوست انسان مناسب است  تقریباً 33 درجه سانتیگراد است، برای حفظ این دما در شرایط سرد، بدن با اعمال فشار عضلانی و لرزش گرما تولید می‌­کند تا اختلاف دما را متعادل کند. در هوای سرد 80 درصد از دست دادن گرما به دلیل سرمای ناشی از وزش باد است. برای غیرنظامیان، طراحی لباس محافظ در برابر سرما ساده است، زیرا... 




اگر پوستی حساس دارید و یا اینکه دچار اگزما و پسوریازیس هستید؛ حتماً می‌­دانید که پیدا کردن لباس‌هایی که در هنگام پوشیدن روزمره راحت بوده و در عین حال شیک و برازنده باشند، چه کابوس وحشتناکی است. اگر نمی‌دانید که برای انتخاب یک لباس مناسب از کجا شروع کنید؛ توصیه می‌کنیم این مقاله را تا آخر بخوانید. 



برای اینکه یک پارچه مدیریت رطوبت خوبی داشته باشد، باید از ویژگی‌های زیر برخوردار باشد:

-         تنظیم بهینۀ حرارت و رطوبت

-         نفوذپذیری خوب هوا و بخار آب

-         جذب سریع رطوبت و ظرفیت انتقال

-         عدم وجود رطوبت یا تری...




الیاف ذرت یک نوآوری نسبتاً جدید در صنعت نساجی است.
ذرت یک محصول کشاورزی با مقادیر زیادی نشاسته است که تولیدکنندگان آن را از الیاف گیاهی استخراج کرده و به قند تجزیه می‌کنند و سپس تخمیر و برای تشکیل پلیمر جدا می‌کنند. 




مخمل پارچه‌­ای نرم و براق است که معمولاً در لباس­‌های راحتی، اثاثیه یا لوازم داخلی و سایر کاربردهای نساجی استفاده می­‌شود. با توجه به گران بودن تولید منسوجات مخملی در گذشته، طرفداران این پارچه بیشتر از طبقات اشرافی بودند. اگرچه اکثر مخمل­‌ها امروزه با مواد مصنوعی ارزان‌قیمت ترکیب شده‌­اند اما بازهم این پارچه یکی از نرم‌­ترین و براق‌ترین پارچه­‌های بشرساخت است.



در صنعت نساجی، پارچه‌های بافته‌شده(تاری پودی) از در هم رفتگی نخ‌های تار و پود تولید می‌شود. پارچه‌­های بافته‌شدۀ معیوب، کیفیت کلی لباس­‌های بافته‌شده مانند پیراهن، شلوار، کاپشن و غیره را تجت تاثیر قرار می‌دهد. به عنوان یک مهندس نساج، باید در مورد عمدۀ ایرادات پارچه‌­های بافته‌شده در حین فرایند تولید آگاهی داشته باشید. در این مقاله سعی کردیم به این موضوع مهم بپردازیم.




در صنعت نساجی، پارچه‌های بافته‌شده(تاری پودی) از در هم رفتگی نخ‌های تار و پود تولید می‌شود. پارچه‌­های بافته‌شدۀ معیوب، کیفیت کلی لباس­‌های بافته‌شده مانند پیراهن، شلوار، کاپشن و غیره را تجت تاثیر قرار می‌دهد. به عنوان یک مهندس نساج، باید در مورد عمدۀ ایرادات پارچه‌­های بافته‌شده در حین فرایند تولید آگاهی داشته باشید. در این مقاله سعی کردیم به این موضوع مهم بپردازیم.




پارچۀ کشمیر برای انواع محصولات کاربردهای مختلفی دارد. برای سالیان سال، کشمیر به عنوان یکی از بهترین پارچه‌ها برای تولید لباس­‌های رسمی اشرافیان اروپایی مورد توجه قرار گرفته بود و این پیوستگی با طبقات مرفه هنوز هم تعریفی برای کشمیر است...



کشمیر نوعی پشم است که از موی نوع خاصی از بزهای بومی صحرای گبی و آسیای مرکزی بدست می‌آید. کشمیر که مدت‌ها به عنوان یکی از نرم‌ترین و لوکس‌ترین انواع پشم در نظر گرفته می‌شد ، برای تولید  ژاکت ، روسری و دیگر لباس‌­های سبک مناسب هوای سرد بسیار مورد توجه است
.

پارچۀ کشمیری مانند سایر پارچه­‌های پشمی عایق گرما نیست ،اما...



در این مقاله سعی داریم مواردی رو که برای راه اندازی برندتان نیاز دارید به شما بگوییم. هر برندی داستانی برای شروع دارد. بسیاری از خط های تولید پوشاک که امروزه بر بازار تسلط دارند ممکن است از یک تجارت کوچک با برندی تازه شروع شده باشند.



الیاف کولار چیست؟
کولار نام تجاری الیاف پارا-آرامید دوپوینت است. الیاف کولار در سال 1965 کشف شد.کولار یک لیف ارگانیک از خانوادۀ پلی‌آمیدهای آروماتیک است.

الیاف کولار دارای  ترکیب منحصر به فردی از استحکام بالا، مدول بالا، چغرمگی و پایداری حرارتی است.کولار برای کاربردهای صنعتی و فناوری پیشرفته توسعه یافته است.در حال حاضر، کولار تنوع زیادی برای طیف وسیعی از مصارف نهایی دارد.




هماهنگی مناسب پارچه و رنگ، اولین قدم برای داشتن چاپی زیبا و بادوام است. بهترین روش برای این پارچه‌ها استفاده از تکنیک چاپ انتقالی است. چاپ انتقال حرارتی که روش چاپ دو مرحله‌ای است که شامل فرایند تصعید رنگ است.

فرایند تصعید

جوهر چاپ شده روی کاغذ منتقل کننده، بدون اینکه به مایع تبدیل شود از جامد به گاز تبدیل می‌­شود. این فرآیند در کالندر با دمای بالا انجام می‌­شود...




بسیاری از ما در جریان زندگی روزانه با مشکل بوی عرق لباس‌های خودمان یا اطرافیان در معابر، محل کار و وسایل حمل و نقل عمومی مواجه هستیم. شاید بارها از خودتان پرسیده باشید که چگونه می‌توانیم بوی عرق را از بین ببریم؟ گاهی اوقات بعد از چندین بار شستن لباس مورد علاقۀ خود، فکر می‌کنید بالاخره بوی عرق را از بین برده‌اید. اما متأسفانه، پس از اتوکشی یا پوشیدن مجدد آن لباس از همان ابتدا یا پس از مدت کوتاهی، بوی عرق برمی‌گردد.




به رفتاری که الیاف نساجی هنگام قرارگیری در برابر حرارت از خود نشان می‌­دهند خواص حرارتی الیاف گفته می­‌شود. 
خواص حرارتی عبارت‌اند از:
1. گرمای‌تر شدن یا گرمای جذب‌
2. دمای انتقال شیشه­‌ای
3. رسانایی حرارتی
...



ثبات رنگی اصطلاحی­‌ست که در رنگرزی منسوجات به کار می­‌رود. این اصطلاح معمولاً در زمینۀ لباس استفاده می­‌شود. اولین بار واژۀ colorfast در سال 1916 استفاده شد.

مقاومت رنگ پارچه‌­ها در برابر محو شدن یا پس دادن رنگ تحت شرایط مختلف مانند نور ، شستشو ، آب ، عرق بدن، سایش ، اسید ، قلیا، پرس گرم ، سفید کننده و غیره را ثبات رنگ می‌نامند.




لباس‌های بدنسازی به‌طور کلی به‌صورت تنفس‌پذیر ساخته می­‌شوند اما گروهی از پژوهشگران
 موادی را برای پوشاک ورزشی توسعه داده‌­اند که موجب خودخنک­‌کنندگی لباس می‌شود.این لباس پر از سلول­‌های میکروبی است که اگر احساس گرما یا عرق کنند زبانه‌­های لباس به‌صورت خودکار باز می­‌شود...


الیاف نساجی به طور گسترده به الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی یا شیمیایی تقسیم‌­بندی می‌شوند. این دسته بندی براساس منبع الیاف است.

الیاف طبیعی

الیاف طبیعی فیلامنت­‌های ممتد شبیه به مو هستند که می­‌توانند از گیاهان یا حیوانات به‌دست آیند. امروزه تقاضا برای الیاف طبیعی مانند کتان،کنف، جوت ، سیسال و تفالۀ نیشکر به دلیل قابلیت ترکیب شدن با مواد پلیمری تقویت شده و دسترسی آسان به الیاف طبیعی افزایش یافته است.



لباس­‌های ارزان ، مطابق با مد روز که به مقدار انبوه تولید می‌شوند و بر محیط زیست تاثیرگذار هستند، فست فشن را توصیف می­‌کنند. این لباس­‌ها به دلیل مد روز و مقرون به صرفه بودنشان مورد توجه خریداران قرار می­‌گیرند.
اما از آنجاکه دوام و پایداری کافی ندارند به سرعت از مد افتاده و دور ریخته می­‌شوند.

علاوه بر مسائل زیست محیطی ، لباس‌های مد سریع، نگرانی­‌های اخلاقی زیادی ایجاد می‌­کنند. این لباس­‌ها اغلب ...



هوشمندسازی، تاثیر چشمگیری در آیندۀ صنعت پوشاک و نساجی خواهد داشت ، این می‌تواند به معنی افزایش قابلیت عملکردی یا استفاده از فناوری به منظور تولید لباسی برای ارائۀ اطلاعات باشد.

Janett Liriano مدیر عامل شرکت Loomia توضیح داد، آنچه که مانع از کاربرد فناوری در پیشرفت پوشاک  است ، سفت و سخت بودن اجزاء ، طراحی محدود و حجیم آن­‌ها است ...



"شلوار جین آبی" در دهۀ 1870 به عنوان لباس کار برای معدنچی­‌ها و گاوچران­‌ها تولید شد، از آن به بعد این لباس­ نمادین تبدیل به یکی از لباس‌­‌های محبوب عموم مردم در سراسر جهان  شد.


شلوارهای جین با تنوع و ظواهر جذاب و گوناگون، متناسب با سلیقه و مدهای مختلف تولید می­‌شوند. بخش مهمی از جذابیت جین ظاهر کهنه نما و فرسوده، در عین حال قابل استفاده، آن‏‌­ها است




فناوری نوآورانه
Circular Systems نوید تولید لباس از الیاف به‌دست آمده از ضایعات مواد غذایی را می­‌دهد.

گفته می­‌شود صنعت مد بعد از نفت و گاز دومین صنعت آلاینده روی زمین است. برای تولید پارچه به منابع عظیمی از جمله آب ، زمین و سوخت­‌های فسیلی نیاز است.



در پست‌های قبل دربارۀ چند روش تکمیلی معمول در فرایند تولید منسوجات صحبت کردیم در این پست نیز به ادامۀ روش‌های تکمیلی می‌پردازیم.

برای ایجاد اثر ضد چروک معمولاً می‌توان از ملامین فرمالدهید ، اوره فرمالدهید و دی متیلول دی هیدروکسی اتیلن اوره (DMDHEU)، بوتان تترا کربوکسیلیک اسید (BTCA) و غیره استفاده کرد. در دمای بسیار بالا، این مواد...



فرایند تکمیل شامل عملیات مکانیکی و شیمیایی است که بسته به نوع و کاربرد نهایی پارچه مورد استفاده قرار می­‌گیرند.

فرآیندهای مکانیکی شامل خشک کردن ، کالندر کردن ، براق کردن پارچه با استفاده از غلتک‌­های فشاریایجاد نقوش برجسته روی پارچه ، خارزنی، خاب دار کردن پارچه و غیره، فرآیندهای شیمیایی شامل استفاده از مواد خاص روی پارچه ، آغشته سازی با مواد آهاری...





میکروفایبر یک پارچۀ مصنوعی متشکل از الیاف فوق­‌العاده ریز است. این الیاف عموماً دارای قطر کمتر از 10 میکرومتر و دارای وزن دنیرکمتر از 
0.7  D هستند. میکروفایبرها در مقایسه با تک رشته‌های ابریشم که در حدود ۱ D وزن دارند، به یکی از نازک‌ترین شکل­‌های الیاف نساجی جهان تبدیل گشته‌­اند.





مواد دفع کنندۀ حشرات که از اسانس­‌های روغنی استخراج شده از گیاهان معطر ساخته شده‌اند ، جایگزینی طبیعی برای مواد ضد حشرات مصنوعی هستند. در این مقاله خلاصه‌­ای از چگونگی تولید منسوجات با پوشش ضد حشره، به منظور محافظت بهتر در برابر گزش پشه‌ها ارائه می‌­شود.






تأثیر عطر بر پارچه‌­های پنبه‌­ای | واکنش لباس به عطر چگونه است؟






مشکلات فرایندهای مربوط به پلی‌استر و راه­‌حل رفع آن





معرفی 13 پارچۀ مناسب برای لباس کودکان




لباس مخصوص فضا لباسی است که برای زنده نگه داشتن انسان در شرایط سخت محیطی خارج از جو و درجه حرارت بالا پوشیده می‌شود. این لباس نقش محافظ را برای فضانوردان حین ماموریت‌­های فضایی در برابر گرما ، سرما ، مواد شیمیایی ،سنگ‌­های آسمانی بسیار ریز
، نوسانات فشار و تشدید دما ایفا می­‌کند. لباس فضانوردان  نمونه­‌ای از توسعۀ روزافزون تکنولوژی نساجی است.



آنزیم‌­ها بایوکاتالیست‌­های ماکرومولکول هستند که توسط میکروارگانیسم­ها(قارچ­‌ها، باکتری و..) تولید و باعث تسریع واکنش­‌های بیولوژیکی می‌­شوند.

آنزیم‌ها به طور کلی ساختار پروتئینی دارند که می‌­توانند به تنهایی یا درترکیب با آنزیم­‌های دیگر عمل کنند...




با توجه به کاهش سریع منابع طبیعی و این موضوع که الیاف طبیعی مانند پنبه برای فرایند به منابع زیادی نیاز دارند و الیاف نفتی مانند اکریلیک ، پلی استر ، نایلون و اسپاندکس که سازگار با محیط زیست نیستند اکنون زمان آن فرا رسیده که به دنبال گزینه‌­های پایدار برای تولید الیاف و پارچه باشیم.




امروزه با پیشرفت علم و ظهور فناوری­‌های نوین، منسوجات با دارا بودن خواصی چون سبکی، انعطاف‌­پذیری و استحکام بالا علاوه بر کاربردهای رایج به عنوان پوشاک، در صنایع مختلفی همچون پزشکی، کشاورزی، صنایع هوایی، دریایی و غیره مورد استفاده قرار می­‌گیرند.




به منسوجاتی که در آن‌­ها هیچ‌گونه بافتی به کار نرفته و تنها از درهم­رفتگی الیاف به روش­‌های مکانیکی، شیمیایی و حرارتی تشکیل شده­‌اند منسوجات بی­‌بافت گفته می­‌شود. در این منسوجات الیاف...





چرم یکی از تجارت­‌های 80 میلیارد دلاری جهان و محصولی پرطرفدار است. اما استفاده از حیوانات و مواد شیمیایی در تولید چرم، مشکلات زیادی را برای طرفداران حقوق حیوانات و محیط زیست ایجاد کرده‌است. اما خبر خوش این است که ...





مجلۀ نساجی امروز به نقل از نساجی دات کام لیست 10 کشور صادر کنندۀ بزرگ را بر اساس ارزش صادراتی آن­ها در سال 2018 منتشر کرده­‌است.

این کشورها محرک بازار پوشاک و صنعت نساجی در سراسر جهان و بازیکنان اصلی بازار جهانی هستند، که ...






الیاف نساجی دارای برخی خصوصیات هستند که باعث ایجاد تفاوت بین الیاف نساجی   و دیگر الیاف می­شوند. الیاف نساجی را می­توان با روش­های ریسندگی به نخ و یا...





تاحالا براتون پیش اومده که لباساتون فقط به خاطر لکه‌ای که نتونستید از روش پاک کنید بلااستفاده شده باشه؟

اگر جوابتون مثبته این مطلب رو از دست ندین، ما نحوۀ پاک‌سازی هر نوع لکه‌ای رو بهتون آموزش می‌دیم.




اصطلاح نرم­کن تعریف به
­نسبت دشوارتری نسبت به مواردی مثل­ آنتی­استاتیک یا روان­کنندۀ الیاف دارد اما به طورکلی تعریف قابل­قبول می‌­تواند این­گونه باشد: یک عامل کمکی که وقتی به منسوجات اضافه می­‌شود باعث تغییر زیردست کالا و ایجاد حسی خوشایند هنگام لمس می­‌شود. 






ژئوسنتتیک‌ها محصولاتی هستند که از مواد پلیمری ساخته شده و در پروژه‌­های ساخت­‌و­ساز و عمرانی در تماس با خاک، سنگ،
 زمین و سایر مصالح مرتبط با مهندسی ژئوتکنیک مورد استفاده قرار می­‌گیرد.




کف، به طور کلی یک سیستم کلوئیدی از گازهای پراکنده یا به دام افتاده به صورت حباب‌های ریز است. یعنی در اصل از مجموعه­‌ای از حباب‌ها تشکیل شده است. کف‌ها  اساساً ناپایدار بوده و در نتیجه خود از بین می‌روند و ثبات آن‌ها از دیگر عواملی همچون  انرژی آزاد سطحی گاز / مایع تعیین می‌شود. 




آهار فیلم ژلاتینی متشکل از مواد به صورت محلول یا دیسپرس است که به طور معمول روی نخ­‌های تار و گاهی  نخ­‌های پود استفاده می‌شود. به فرایند اعمال آهار بر نخ­،  آهارزنی گفته می‌­شود.

کاربرد عمومی استفاده از مواد آهاری، چسبندگی بیشتر الیاف و ...