شست‌وشوی پارچۀ جین

"شلوار جین آبی" در دهۀ 1870 به عنوان لباس کار برای معدنچی‌­ها و گاوچرا‌‌ن­‌ها تولید شد، از آن به بعد این لباس­ نمادین تبدیل به یکی از لباس‌­های محبوب عموم مردم در سراسر جهان شد. شلوارهای جین با تنوع و ظواهر جذاب و گوناگون، متناسب با سلیقه و مدهای مختلف تولید می‌­شوند. بخش مهمی از جذابیت جین ظاهر کهنه نما و فرسوده، در عین حال قابل استفاده بودن، آ‌‌ن‌­ها است. فرایند شست­‌وشو باعث بهبود خواص پایداری لباس‌­های جین رنگ شده با ایندیگو می‌­شود، همچنین با تغییر در روند شست­‌وشو می‌­توان به مدهای مختلفی دست یافت.

در این متن  نحوۀ فرایند شست‌­وشوی پوشاک جین را توضیح خواهیم داد و پارامترهای مرتبط را که باید در تولید جین و فرایندهای بعدی شست‌­وشو کنترل شوند برجسته می‌­کنیم.

فرآیندهای شست‌­وشو تأثیرات زیر را روی لباس‌­های جین می‌­گذارند:

ظاهر / تغییر رنگ

نرم شدن

ثبات ابعادی

زیردست متفاوت

میزان تاثیرات فوق وابسته به شرایط از جمله زمان ، دما ، نسبت محلول و مواد شیمیایی استفاده شده در حمام شست‌­وشو است.

مراحل شست­‌و­شوی جین

شست‌­و­شوی جین یک فرآیند متوالی و شامل مراحل زیادی است. برخی از مراحل عمدۀ مورد بحث در اینجا عبارت‌­اند از:

 

1. عملیات پیش فرایند

2.شست‌وشو

3. رنگرزی بسیار جزئی منسوجات جهت سفیدگری آن­‌ها و رنگرزی

4. نرم کردن

 

عملیات پیش فرایند

این فرآیند اولین و مهم‌ترین بخش شست­‌و­شوی جین است که شامل موارد زیر است:

1. حذف ناخالصی ها

2. زدودن آهار

3. کاهش احتمال چین خوردگی

 

1. حذف ناخالصی­‌ها

.ناخالصی­‌های حاصل از مراحل تولید پارچه یا لباس می­‌توانند بر پایۀ روغن یا مواد شیمیایی باشند. این مواد می­‌توانند در طی مراحل شست­‌و­شو باعث ایجاد مشکلاتی شوند، از این رو از سطح پارچه زدوده می‌­شوند

 

2. زدودن آهار

.در طی این مرحله ،آهار زده شده به نخ‌­ها برای بافندگی، جهت فرایند پذیری بیشتر زدوده می­‌شود

 

3. کاهش احتمال چین خوردگی

از عوامل ضد چین برای جلوگیری از چین خوردگی که می‌­تواند به دلیل پارامترهای دستگاه مانند سرعت چرخش ، واکنش­‌های شیمیایی ، تولید پارچه و نگهداری ایجاد شود، استفاده می­‌شود.

انواع مختلف شست‌­و­شوی جین

پس از عملیات پیش فرایند ، لباس‎‌­های جین ممکن است تحت انواع  شست‌­وشو قرار گیرند. برخی از انواع معمول روش­‌های شست‌­وشو عبارت‌­اند از:

1. سنگ شویی

2. اسید شویی

3. شستن با آب

4. شست‌وشوی آنزیمی

5. شست­‌وشوی سفیدگری

 

شست­‌وشوی آنزیمی

جین از پنبه و درنتیجه از سلولز تشکیل شده است. می­‌توان از سلولازها برای ایجاد ظاهرکهنه یا سنگشور پارچۀ جین استفاده نمود. آنزیم ها به دلیل تنوعی که در ظاهرجین می‌­توانند ایجاد کنند، قابلیت‌های زیادی را در تکمیل پارچه‌های جین بوجود آورده‌اند. به عنوان مثال ، این امکان وجود دارد که بدون آسیب به پارچه، رنگ بیشتری از جین را محو کرد. سلولازها آنزیم‌هایی هستند که به طور معمول در شست­‌وشوی آنزیمی استفاده می‌­شوند. همانطور که از نام­ آن­‌ها پیداست ، سلولز را تخریب می‌­کنند.

شست­‌و­شوی جزء به جزء

آنزیم‌ها پروتئین‌های مولکولی هستند که واکنش‌های بیوشیمیایی را در یک بازه زمانی کوتاه تسریع می‌­بخشند. آنزیم‌­های متداول در صنعت نساجی شامل آلفا آمیلازها ، پروتئازها ، کاتالازها و سلولازها هستند.

 آنزیم‌­های چند جزئی سلولازهایی هستند که توسط تولید کنندگان پیشین معرفی شدند و حاوی طیف وسیعی از سلولازها هستند که بر قسمت­‌های مختلف سلولز تأثیر می­‌گذارند.

آنزیم‌های مونو تنها یک جزء دارند و در واکنش دقیق هستند. طیف محصولات Denimax در این گروه قرار دارد.

 

مزایای سلولاز (شست‌­وشوی آنزیم) نسبت به پوکه (سنگشویی)

بیشترین کاربرد سلولازها (سلولازهای خنثی و اسیدی) جایگزینی سنگ‌های پوکه در فرایند "سنگشویی" (برای تولید لباس‌های جین کهنه نما یا به اصطلاح سنگشور استفاده می­‌شوند)، است. برخی از مزایای شست­‌وشوی آنزیمی عبارت‌­اند از:

.استفاده از سلولاز به جای سنگ‌های پوکه از آسیب های ناشی از سایش ایجاد شده بر روی ماشین لباسشویی و لباس جلوگیری می‌­کند ، مشکل دفع سنگ‌­های استفاده شده را برطرف می­‌کند و کیفیت پساب را بهبود می‌­بخشد

از آنجایی که دیگر سنگ اضافه نمی­‌شود ،می‌­توان تا 50% بارگذاری پارچه داخل ماشین را افزایش داد. متناسب با اثر تکمیلی موردنظر، ممکن است مخلوطی از سلولازها و پوکه استفاده شود، که باعث ضعیف شدن الیاف سطحی شده و بعداً در صورت قرار گرفتن در معرض سایش پارچه به پارچه یا سایش پارچه به سنگ ، از بین می‌­روند. دما و Ph مورد استفاده باید متناسب با نوع سلولاز استفاده شده باشد. برای شست‌­و­شوی ترکیبی آنزیمی سنگ ، سلولاز اسیدی و سلولاز خنثی در بازار موجود است.

سنگ­‌های پوکه در سطح الیاف موثر هستند اما سلولازها در داخل الیاف نیز تاثیر می­‌گذارند.

روند معمول شست‌وشوی آنزیمی به شرح زیر است:

 

فرآیند شست‌­وشوی آنزیمی

سلولاز اسیدی: این آنزیم ها تحت شرایط Ph، 4.5-5.5 و دمای 50-60 درجۀ سانتی گراد استفاده می­‌شوند. در ابتدای فرایند آنزیمی، تاثیرات منفی بر مقاومت کششی کالا قابل مشاهده است. استفاده از سلولازهای اسیدی ، مشکل رنگ گرفتن پشت پارچه را تشدید می‌­کند به این صورت که رنگزای ایندیگو از آستر و نخ­‌های پود جدا شده و باعث رنگ گرفتن پشت پارچه می­‌شوند.

سلولاز خنثی: سلولاز خنثی در شست‌­وشوی جین تحت شرایط Ph، 6-7 و دمای 50 تا 60 درجۀ سانتی گراد اعمال می‌شود. در مقایسه با سلولازهای اسیدی ، سلولازهای خنثی تأثیر منفی کمتری بر مقاومت کششی منسوج دارند. برای خاصیت سایشی بهتر سطح ، مقادیر بیشتری از سلولاز خنثی لازم است.

به طور معمول دوز آنزیم 2 تا 4 گرم در لیتر کافی است. به طور کلی، رنگ کالاهای شسته شده با آنزیم یکنواخت‌تر هستند، به ویژه زمانیکه از سنگ استفاده نشود. از آنجا که سلولازها فقط روی سلولز تاثیر می­‌گذارند ،لازم است که قبل از اعمال سلولاز، آهار یا ناخالصی‌­های دیگر از روی پارچه زدوده شوند.

سلولاز خنثی در حال حاضر کاربرد گسترده‌تری در شست­‌وشوی جین نسبت به سلولاز اسیدی دارند. دلیل این امر این است که تمایل رنگ ایندیگو به رسوب گذاری مجدد در سطح الیاف در محیط اسیدی بسیار بیشتر از محیط خنثی است.

 

ترجمه: دپارتمان نساجی آرمان شیمی افروز

مرجع: coats.com