آنزیم چیست؟

 


آنزیم­‌ها بایوکاتالیست­‌های ماکرومولکول هستند که توسط میکروارگانیسم‌­ها(قارچ­‌ها، باکتری و..) تولید و باعث تسریع واکنش‌­های بیولوژیکی می‌­شوند.

آنزیم ها به طور کلی ساختار پروتئینی دارند که می‌­توانند به تنهایی یا درترکیب با آنزیم‌­های دیگر عمل کنند. همانند سایر پروتئین‌­ها، آنزیم‌­ها نیز از اسیدهای آمینه تشکیل شده‌­اند و در یک زنجیرۀ بلند با تاخوردگی ساختارهای سه بعدی خاصی را ایجاد می­‌کنند. ساختار سه بعدی منحصر به فرد هر آنزیم عملکرد آنزیم را تعیین می‌­کند به ­طوریکه حتی تغییرات جزئی در ترتیب اسیدهای آمینه می­‌تواند باعث تغییر ساختار و عملکرد آنزیم شود.



دسته‌­بندی آنزیم‌­ها

آنزیم­‌ها را می‌­توان با توجه به تفاوت بین نوع واکنش، ویژگی بستر  و مکانیسم عملکرد به طور سیستماتیک طبقه ­بندی کرد. طبقه ­بندی آنزیم‌­ها با کد (EC[1])  به صورت EC X.X.X.X نشان داده می‌­شود. اولین عدد EC نوع مکانیسم واکنش را تعیین می­‌کند، که شامل احیایی- اکسیداسیون، انتقال ، هیدرولیز ، تجزیه مولکولی ، ایزومریزاسیون و سنتز (ایجاد پیوندهای شیمیایی جدید با کمک [2] ATP اولیه) است. نمونه هایی از طبقه­ بندی آنزیم‌­ها با کد EC:

·        EC 1.X.X.X-reductase

·        EC 2.X.X.X-transferase

·        EC 3.X.X.X-hydrolase

·        EC 4.X.X.X-lyase

·        EC 5.X.X.X-isomerase

·        EC 6.X.X.X-ligase

ویژگی آنزیم­‌های مورد استفاده در نساجی

-    آنزیم‌­ها با کاهش انرژی فعال­سازی باعث تسریع واکنش می‌­شوند و در پایان به عنوان کاتالیزور سالم باقی می‌­مانند.

-   آنزیم‌ها در شرایط ملایمی کار می‌­کنند به طوریکه می‌­توان از آن‌­ها در غلظت‌­های کاتالیتیک در دماهای پایین و pH نزدیک به خنثی استفاده کرد.

-   آنزیم‌­ها بهترین جایگزین برای مواد شیمیایی سمی ، خطرناک و آلاینده هستند.

-   هر آنزیم فقط روی یک نوع بستر عمل می‌­کند، به عنوان مثال آنزیم­‌های مورد استفاده در آهارگیری بر سلولز تأثیری ندارند از این رو باعث کاهش مقاومت بستر پنبه‌­ای نمی‌­شوند.

-   آنزیم‌­ها را به راحتی می‌­توان کنترل کرد چراکه  فعالیت آن‌­ها به شرایط بهینه بستگی دارد.

-   می‌­توان در پایان واکنشی که از آنزیم استفاده می‌­شود محلول باقیمانده را تخلیه نمود زیرا آنزیم ها زیست تخریب پذیر هستند و با تخریب، مواد زائد سمی و آلودگی تولید نمی‌­کنند.

 

آنزیم­‌های مورد استفاده در فرایندهای نساجی

-         آنزیم آهاربر

آنزیم آمیلاز به طور خاص برای از بین بردن آهار بر پایۀ نشاسته استفاده می‌­شود که این امر باعث بهبود و یکنواختی عملیات مرطوب در نساجی می­‌شود. آنزیم آمیلاز می­‌تواند در دماهای پایین(30-60 درجۀ سانتی­گراد) و pH بهینۀ(5.5-6.5)مورد استفاده قرارگیرد. مزیت این آنزیم این است که مخصوص نشاسته است و بدون تخریب سلولز، نشاسته را از بین می­‌برد.

-         آنزیم شست و شو

  در عملیات شست و شو مواد غیر سلولزی سطوح پنبه‌­ای از بین می‌­روند. به طورکلی از ترکیب آنزیم سلولاز و پکتیناز در شست و شوی آنزیمی[3] استفاده می‌­شود. در این عملیات پکتیناز با تخریب پکتین و از بین بردن پیوند بین کوتیکول و     ساختمان درونی الیاف پنبه، ساختار کوتیکول پنبه را از بین می­‌برد در حالی که سلولاز با تخریب دیوارۀ اولیۀ زیر کوتیکول پنبه ،باعث از بین رفتن کوتیکول می‌­شود.

-         آنزیم سفیدگری

   هدف از سفیدگری پنبه، زدودن رنگدانه­ های طبیعی و ایجاد ظاهر کاملا سفید الیاف است. به طور گسترده فلاونوئیدها دلیل رنگ پنبه هستند. متداول ترین عامل سفید کنندۀ صنعتی ، پراکسید هیدروژن است. عملیات معمول آماده­‌سازی پنبه  نیاز به مقدار زیادی مواد شیمیایی قلیایی دارد در نتیجه حجم زیادی آب برای شست و شوی این مواد باید مصرف ­شود. علاوه بر آن، واکنش رادیکالی بین مادۀ سفیدکننده و الیاف می‌­تواند منجر به کاهش درجۀ پلیمریزاسیون و درنتیجه آسیب شدید الیاف شود.

بنابراین، جایگزینی هیدروژن پراکساید با یک سیستم سفیدکنندۀ آنزیمی نه تنها منجربه کیفیت بهتر محصول می‌­شود بلکه به الیاف نیز آسیب کمتری ‌‌می‌­رساند و با حذف عملیات شست و شو برای از بین بردن هیدروژن پراکساید باعث صرفه­جویی در آب نیز می­‌شود. ترکیبی از آنزیم‌­های آمیلوگلوکوزایداز، پکتیناز و گلوکزاکسیداز که با  pH و دما سازگار هستند به عنوان جایگزین سیستم سفیدگری هیدروژن پراکساید انتخاب می‌­شوند.

-         آنزیم پرزبری[4]

پرزبری یک عملیات تکمیلی است که با ازبین بردن پرزهای سطحی سلولزی باعث بهبود کیفیت پارچه می­‌شود. هدف از این عملیات از بین بردن میکروفیبریل‌­های پنبه‌­ای با استفاده از آنزیم سلولاز است. فرایند پرزبری باعث تمیزی، خنکی،درخشندگی و نرمی پارچه می­‌شود.

مرجع: www.creative-enzymes.com



[1] Enzyme Commission number

[2] Adenosine triphosphate

[3] Bioscouring

[4] Biopolishing